BANP

начало

>

Май е месец на психичното здраве

Разказваме за  тези инициативи, защото са добър пример! Те подават ръка и предлагат различни  форми на подкрепа за милиони хора, страдащи от този тип разстройства 

Психичните заболявания на другите са и наша грижа

Всяка година – още от 50-те години на миналия век – в САЩ месец май е Месец на осведомеността за психичното здраве (Mental Health Awareness Month). Националното движение дава повече гласност по темата и образова обществеността, като основно се бори със стигмата спрямо психическите заболявания, предоставя различни форми на подкрепа и се застъпва за политики, подкрепящи милиони хора в САЩ, засегнати от този тип разстройства.

Ние от БАПН се стараем да разказваме за  такива инициативи, защото са добър пример! Те са подтик да поставяме под обществения прожектор заболявания със стигмата на неразбраност, срам и дори отхвърляне. Нарколепсията все още е слабо позната болест и диагностицираните трябва да се справят с редица предизвикателства в училище, на работното място, на обществени места. Защото самото заболяване е много повече от привидна по-обострена нужда за сън. Състоянието е съпътствано с много други проявления, които – неразбрани от околните, носят на пациента допълнителен емоционален товар.

С темата за връзката между нарколепсията и психичното здраве наблягаме на нуждата от съдействие и разбиране при среща с пациенти с нарколепсия и проявленията на болестта. Тяхната лична битка с ежедневните предизвикателства на състоянието им – внезапните сънни атаки, неконтролируемото отпускане на мускулите при силни емоции, ярките и стряскащи халюцинации –  е достатъчно основание да получат адекватна подкрепа, да усетят разбиране, вместо отблъскване, подигравка или омаловажаване. 

Нарколепсията е много повече от по-силна нужда за сън

За нарколепсията, психичното здраве и депресията

Нарколепсията е рядко неврологично хронично заболяване, което се състои в невъзможността мозъкът да регулира цикъла сън-будност, като по този начин влияе и на цялостното психично състояние на пациента. 

Медицински изследвания установяват сравнително висока степен на разпространение на депресия или симптомите й сред пациентите с нарколепсия. Страдащите от нея са по-склонни да имат и други психични състояния, като тревожност, например. Често като съпътстващо лечение се назначават и антидепресанти. 

Редица фактори могат да помогнат да се обясни връзката между депресията и нарколепсията, включително потенциални прилики в мозъчната химия и предизвикателствата, които нарколепсията може да създаде. Някои изследвания показват, че подобни механизми водят до двете състояния, като разлики в структурата или химията на мозъка или генетични комбинации, които увеличават риска и от двете. Междувременно проучване от 2020 г. се позовава на изследвания, предполагащи, че дефицитът на хипокретин (хипокретинът е невромедиатор, който помага за регулиране на възбудата, апетита и будността) може да играе роля в депресията и да е признак на нарколепсия.

Необходими са повече изследвания, за да се разберат категорично факторите, които свързват депресията и нарколепсията. Бъдещите проучвания ще изяснят и дали нарколепсията причинява или е рисков фактор за депресия и дали подобни неврологични различия могат да доведат до двете състояния. 

Може ли нарколепсията да имитира депресията?

Нарколепсията може да причини някои симптоми, общи с депресията, включително: силна сънливост или твърде много сън, раздразнителност, привидна разсеяност или незаинтересованост от дейности, които някога са били любими, проблеми с вземането на решения. При някои хора с нарколепсия, тези симптоми може да произтичат от обострената и силна сънливост, която характеризира състоянието.

Човек с нарколепсия може също да се чувства разочарован или ядосан за своите симптоми. Или да изразява безнадеждност от живота поради предизвикателствата да живее с това състояние.

Страдащият от нарколепсия има по-голяма вероятност – в сравнение с другите хора –  да изпитва: безпокойство, включително общо тревожно разстройство или фобии, психоза, която се отнася до прекъсване на връзката с реалността, като например при шизофренията. Според проучване от 2020 г. дефицитът на хипокретин, често срещан при хора с нарколепсия, може да причини невропсихиатрични разстройства, включително депресия и разстройства, свързани с дефицит на вниманието. Потвърждаването на това обаче изисква повече изследвания.

Междувременно други заболявания могат да имитират симптоми както на психични заболявания, така и на нарколепсия. Например доклад за случай от 2018 г. описва ситуация, при която лекарите първоначално погрешно са диагностицирали сънна апнея като нарколепсия и депресия.

Нарколепсия и настроение

Нарколепсията може да подейства отрицателно на усещането за благополучие и качеството на живот на човек и това от своя страна да повлияе на настроението, независимо дали е налице и психично заболяване. Пациентите може да се чувстват тревожни или разочаровани от своите симптоми на нарколепсия. А други могат да объркат сънливостта с депресия или незаинтересованост.

Материалът ползва преводна информация от тази статия. Визиите са от сайта https://mhanational.org/.