BANP

начало

>

Хранене при нарколепсия

Споделяме някои важни принципи на правилното хранене при нарколепсия. Информацията е събрана и базирана на опита на хора, засегнати от това заболяване от различни  организации и утвърдени сайтове за нарколепсия. Те се позовават на последни научни изследвания, консултации с лекари и диетолози. Но трябва специално да подчертаем, че материалът има само информационен характер и преди да предприемете промяна в хранителния си режим трябва да се консултирате с вашия доктор, особено ако имате и други заболявания! 

Автор: Грета Манолова

Илюстрация: Вероника Белчева

Защо е важно да внимаваме с хранителния режим при нарколепсия

Хората с нарколепсия имат забавен метаболизъм поради недостатъчния сън. Тялото гори по-бавно калориите, а дневната сънливост води до ниска двигателна активност. 

С нарколепсията се свързва и вещество в мозъка наречено хипокретин (орексин) и по-точно с намалените му нива. Хипокретинът контролира  будността и  помага за регулиране на апетита. Избягването на определени храни, които могат да понижат или консумирането на други които да повишат нивото на хипокретин може да окаже роля върху симптомите и това как се чувства човек.

Нарколепсията, подобно на други нарушения на съня, може да доведе до промени в хормоналния баланс, имунната система и психичното здраве на човек. Съществува и по-голям риск от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет тип 2, хранителни разстройства, наднормено тегло.

„При недостатъчен и некачествен сън сме по-гладни и имаме желание за повече сладки храни.

съвети как да се храним правилно

  • Всяка диета, изключваща определена група храни от менюто, води до други здравословни проблеми. Въпросът не е да изключим някоя група, а да внимаваме какво, колко и кога се консумира!
  • Недостатъчният и некачествен сън може да кара човек да се чувства по-гладен и да желае да консумира повече сладки храни. Ограничаването на захарта, простите въглехидрати и обработените храни могат да помогнат за справянето със симптомите на нарколепсията. 
  • Консумирането на твърде много въглехидрати, особено бързи,  на едно хранене може да предизвика сънливост, трудно установяване на нормален цикъл на сън-будност, както и намалена енергия през деня. 
  • Храните, които повишават кръвната захар, трябва да се избягват. Причината: кръвната захар намалява орексина. 
  • Някои пациенти с нарколепсия се придържат към Кето диета: прием на храни с малко въглехидрати и храни с много мазнини. Важно да се знае, че кето диетата елиминира и много храни, богати на нутриенти , които са добри за здравето на човек. В краткосрочен план нещата може да са много добре, но не и в дългосрочен. Този тип диетата може да доведе до запек, замаяност, проблеми със съня и др.
  • Препоръчително е силно да се ограничат или изцяло да се спре с консумиране на трансмазнините. Тези мазнини са евтини и затова се ползват в множество продукти на хранително-вкусовата промишленост. Целта е да ги направят по-вкусни и да удължат срока им на годност. Такива са пакетираните леки закуски, особено крекери, гризини, вафли, сладкиши, бисквити, пуканки, чипс, сметана за кафе, кремове. Трансмазнини има в изобилие в различните видове маргарин, в бутер тестото, сладоледите, замразените пици и редица други полуфабрикати. Тези трансмастни киселини са предпочитани също във веригите за бързо хранене, където интензивно се предлагат бургери и пържени картофи.
  • Добре е да се консумират с мярка наситените мазнини. Обикновено те се намират в животински храни: месо, колбаси, масло и сланина.
  • Избягвайте алкохола: вреди на централната нервна система и предизвиква сънливост. Заради него сънят е некачествен, защото прекъсва т.нар REM (Rapid eye movement) фазата. Това води до сънливост на следващия ден дори и да сте спали цяла нощ. Ако приемате медикаменти – трябва да сте особено внимателни с приема на алкохол, тъй като може да влезе във взаимодействие с лекарството и най-малкото – да попречи на действието му.
  • Трябва да сте внимателни и с консумацията на кофеин. Ако се приема в повишени дози и след 16 ч., той превъзбужда нервната система и пречи на съня.
  • Добре е да подбираме подправките на вечеря. Лютивите подправки могат да доведат до киселини и това да попречи за спокойния сън. Червеният пипер пък повишава температурата на тялото и това често възпрепятства заспиването: топлината пречи на нормалния сън дори при хора без проблеми, а за тези с нарколепсия е още по-трудно поносима. Затова, ако обичате подправки, нека те да се използват поне три часа преди сън.

Очаквайте продължение на материала с подходящи храни за хора с нарколепсия, както и препоръчителни спортове и видове движение, които да спомогнат за по-лек и нормален начин на живот с нарколепсията.