BANP

начало

>

17 март 2023 г.: Световен ден на съня

Заслужава си в този ден, а и не само днес, да обърнем по-специално внимание на важността на нашата почивка и възстановяване, както и да получим по-задълбочено познание за неразбрания и често пренебрегван стълб на здравето ни.

Защо празнуваме Деня на съня

Сънят има ключово значение за здравето ни, наравно с правилното хранене и физическите упражнения. Презареждане на организма ни, рестарт на мозъка, истинска и цялостна почивка. Възможно е и това да е най-важното нещо, което правим всеки ден, а толкова често го пренебрегваме, дори понякога забравяме. 

Същевременно хората с проблеми със съня и заболявания – като пациентите с нарколепсия, са болезнено наясно колко важен е той за психическото и физическото им ежедневно функциониране. Именно заради тази силна връзка със здравето на съня точно преди година решихме да създадем нашата пациентска организация Българска асоциация на пациентите с нарколепсияБАПН.

“Сънят е от съществено значение за човешкото здраве” е и основното послание в Световния ден на съня през 2023 г., който тази година честваме на 17 март. 

Заслужава си в този ден, а и не само днес, да обърнем по-специално внимание на важността на нашата почивка и възстановяване, както и да получим по-задълбочено познание за неразбрания и често пренебрегван стълб на здравето ни. Независимо от това дали сме диагностицирани с определен тип болест на съня, имаме по-крехък и лесно нарушаван сън или пък спим отлично.

За да ни напомня ежегодно за важността на съня, Световната асоциация за профилактика на съня с подкрепата на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация създават специален ден, в който да честваме именно него – сънят. 

Човек прекарва около ⅓ от живота си в сън, за да може тялото и ума да функционират правилно.

знаете ли, че сънят е:

От 2002 г. насам това е Денят за информиране за здравето на съня, болестите и нарушенията на съня. Това е добър повод да се замислим и да научим, че: 

 • Човек прекарва около ⅓ от живота си в сън, за да може тялото и ума да функционират правилно. Това се равнява на приблизително 25 години;
 • Всеки здрав възрастен се нуждае от седем до девет часа сън всяка нощ;
 • Доказано е научно, че без храна човекът и животните могат да издържи много повече време, но не и без сън;
 • Хората могат да имат най-различни, причудливи отклонения, свързани със съня;
 • Сънят е част от физиологията на организма. Ако спим с равномерно и спокойно дишане, със затворени очи, в покой, всичко е нормално и нямаме повод за притеснения. Всичко различно от това е знак, че нещо не е наред със съня ни и е важно да разберем какво е то с посещение при специалист.

Медицина на съня

Медицината на съня е дял на сомнологията, който изучава заболяванията на съня. Днес разграничаваме над 70 различни такива болести. Третото издание на международната класификация на болестите на съня ги разделя в осем групи, както чести, така и рядко срещани заболявания:

 • инсомнии
 • нарушения на дишането по време на сън
 • хиперсомнии с централен произход
 • парасомнии
 • циркадни нарушения
 • моторни нарушения
 • други нарушения
 • общомедицински и неврологични болести

Ако усещаме, че не спим достатъчно и пълноценно или ако близки и приятели ни казват, че нещо необичайно се случва с нас докато спим, трябва да се консултираме със специалист по медицина на съня.

Повече за съня, повече опознаване на самите себе си

Сънят е универсален за всички живи организми – насекоми, миди, риби, земноводни, птици и бозайници. В същото време има животни като жирафите, които спят по 10 минути десетина пъти през деня, както и “поспаланковци” като коалите, които посвещават средно по 22 часа от денонощието на съня си. Има още много куриозни, някои все още неизследвани и необясними, факти свързани със съня. Част от тях може да прочетете тук

А в този блог може да научите много подробно за фазите на съня, значението им, важността и ползите им.

Много е важно да сме запознати с препоръките на специалистите по колко часа са ни нужни да спим според възрастта ни (линк).

Нашата селекция от препоръки:

 • Вероятно всички сме преживявали нощи или периоди на безсъние с въртене в леглото, отчаяно опитвайки се да заспим. Ако сте сред “късметлиите”, които често се борят за съня си, има чудесни книги от специалисти, които са от голяма помощ да намерите своя ефективен метод за почивка;
 • Препоръчваме ви и някои филми, които открехват врати към потайностите на съня – като Awake и добрата класика Инсомния/Опасно безсъние ;
 • Ако може да отделите време за вдъновяващи TED лекции по темата:  Matt Walker: “Sleep is your superpower”/Arianna Huffington: “How to succeed?/ Dan Gartenberg: “The brain benefits of deep sleep and how to get more of it”/ Russell Foster: “Why do we sleep?”/Jessa Gamble: “Our natural sleep cycle is nothing like what we do now”
 • Добър подбор на така актуалния формат подкасти, с които да се приспивате (още по-подробна селекция ще откриете тук)
 • Любимият ни сайт The better sleep, the better you – предлагащ завидно количество достоверна информация и материали, написани от експерти по широк спектър от теми за съня. 

До сънуване! 

#WorldSleepDay